Categorieën
Gelegenheidswoordenboekjes

Bijnamenboekje Tour de France 2015

Welke bijnamen hebben wielrenners? In dit gelegenheidswoordenboekje zijn de bijnamen verzameld van honderd wielrenners die deelnamen aan de Tour de France van 2015.

Op zaterdag 4 juli gaat de Tour de France in Utrecht van start met een proloog en op zondag 26 juli komen de renners in de laatste etappe over de finishlijn in Parijs. Ter gelegenheid van de Tour de France 2015 verschijnt in de reeks ‘Gelegenheidswoordenboekjes’ een overzicht van 100 bijnamen van de deelnemende wielrenners, samengesteld door ANW-redacteur Rob Tempelaars. Zo kunt u alvast wat in de stemming komen voor een de grootste sportspektakels van het jaar.

Mist u bijnamen in dit overzicht of kent u verklaringen voor de gegeven bijnamen? Geef ze dan aan ons door! Verstuur een tweet met de hashtag #TDFbijnaam of mail naar secretariaat@ivdnt.org.

Appel

bijnaam van de Nederlandse wielrenner Bauke Mollema (Trek). Ook: Bokkema en Bau in de combinatie Bau en Lau.

Avi

bij- en koosnaam van de Belgische wielrenner Greg Van Avermaet (BMC).

Bakie

bij- en koosnaam van de Belgische wielrenner Jan Bakelants (AG2R La Mondiale). Ook: Sterke Jan.

Bau en Lau

rijmende bijnaam van de Nederlandse wielrenners Bauke Mollema en Laurens ten Dam tijdens de Tour de France van 2013 en 2014. Het koppel, destijds uitkomend voor de ploeg Belkin, bracht vooral in 2014 heel Nederland in extase door aansprekende prestaties in de bergetappes. Uiteindelijk eindigde Laurens ten Dam in dat jaar op de negende en Bauke Mollema op de tiende plaats in het eindklassement. Ook: the Belkin Boys.

the Beast of the East

rijmende bijnaam van de Nederlandse wielrenner Bram Tankink (Lotto-Jumbo). Zo genoemd vanwege zijn postuur en manier van koersen en omdat hij geboren is in het oosten des lands, namelijk het Overijsselse Haaksbergen. Ook: de Tank.

de Beer van Bern

allitererende bijnaam van de Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara (Trek). Zo genoemd vanwege zijn postuur en omdat hij in Wohlen bei Bern geboren is. De beer is ook het symbool van de stad Bern en staat afgebeeld op het stadswapen. De stad, in 1891 gesticht door hertog Berthold V van Zähringen, dankt zelfs zijn naam aan de beer. Volgens de volkslegende heet de stad Bern zo omdat de hertog op deze plaats een beer heeft gedood. Ook: Berna’s Locomotive, Fäbu, Gladiator, Goliath, Platwalser, Spartacus, de Tgv van Bern, Tony Montana.

it Beest

bijnaam van de Friese wielrenner Lieuwe Westra (Astana).

Berna’s Locomotive

bijnaam van de Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara (Trek). Ook: de Beer van Bern, Fäbu, Gladiator, Goliath, Platwalser, Spartacus, de Tgv van Bern, Tony Montana.

Bling

bijnaam van de Australische wielrenner Michael Matthews (Orica GreenEdge).

Bobby

bij- en koosnaam van de Luxemburgse wielrenner Bob Jungels (Trek). Jungels staat bekend als een ‘kilometervreter’, omdat hij aan zeer veel koersen deelneemt.

Bokkema

bijnaam van de Nederlandse wielrenner Bauke Mollema (Trek). Ook: Appel en Bau in de combinatie Bau en Lau.

Briek

bijnaam van de Belgische wielrenner Stijn Devolder (Trek). Ook: Sterke Stijn, Volderke. Naar de bij-, koos- en roepnaam Briek van de Belgische wielrenner Albéric Schotte (1919-2004). Briek Schotte geldt als het prototype van de flandrien, de stoere, Vlaamse wielrenner die door hard werken en pure wilskracht grote prestaties levert, vooral in de Vlaamse klassiekers. Briek Schotte stond ook bekend onder de bijnaam IJzeren Briek.

Butterfly

bijnaam van de Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin (Giant -Alpecin). Ook: de Vlinder van Maastricht.

la Cabra de Contrarreloj

(de Geit van de Tijdrit), bijnaam van de Spaanse wielrenner Jonathan Castroviejo (Movistar). Zo genoemd omdat hij een tijdritspecialist is op een geaccidenteerd parcours.

Cannonball Cav

allitererende bijnaam van de Engelse wielrenner Mark Cavendish (Etixx -Quick Step). Ook: Cav, Little Cowboy, de Manx Express, the Manx Missile, Max Missile.

Cav

bij- en koosnaam van de Engelse wielrenner Mark Cavendish (Etixx -Quick Step). Ook: Cannonball Cav, Little Cowboy, de Manx Express, the Manx Missile, Max Missile.

le Chouchou

(het Schatje), bij- en koosnaam van de Franse wielrenner Thomas Voeckler (Etixx -Quick Step). Ook: Titi.

the Cobra Killer

allitererende bijnaam van de Nederlandse wielrenner Laurens ten Dam (Lotto-Jumbo). Ook: LTD en Lau in de combinatie Bau en Lau.

de Condor van Varsseveld

bijnaam van de Nederlandse wielrenner Robert Gesink (Lotto-Jumbo). Hij wordt “Condor” genoemd vanwege zijn klimmerscapaciteiten. Varsseveld is de geboorteplaats van Robert Gesink.

el Condor

bijnaam van de Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana (Movistar). Ook: Kingtana, Nairoman, de Witte Adelaar, de Witte Arend.

Croc Man

bijnaam van de Australische wielrenner Adam Hansen (Lotto-Saudal). Zo genoemd omdat hij als mountainbiker in 2004 en 2005 de Crocodile Throphy won, een meerdaagse, in Australië gehouden moutainbikewedstrijd die als zwaarste ter wereld geldt.

Dan

bij- en koosnaam van de Ierse wielrenner Daniel Martin (Cannondale-Garmin).

Dege

bij- en koosnaam van de Duitse wielrenner John Degenkolb (Giant-Alpecin).

(the) Dutch Cowboy

in Team Sky de bijnaam van de Nederlandse wielrenner Wout Poels (Team Sky).

Eddy Boss

bij- en koosnaam van de Noorse wielrenner Edvald Boasson Hagen (MTN -Qhubeka). “Eddy” is een koosnaam en Boss een erenaam, waarmee ook op zijn achternaam wordt gezinspeeld.

the Fab Four

bijnaam van de vier gedoodverfde favorieten van de Tour de France 2015, te weten Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana. The Fab Four is oorspronkelijk de bijnaam van de Beatles John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr.

Fäbu

bijnaam van de Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara (Trek). Ook: de Beer van Bern, Berna’s Locomotive, Gladiator, Goliath, Platwalser, Spartacus, de Tgv van Bern, Tony Montana.

the Fish

(de Vis), bijnaam van de Australische wielrenner Richie Porte (Team Sky). Zo genoemd omdat hij tijdens een trainingskamp, waar een wedstrijdje onderwater zwemmen op het programma stond, een ongelooflijke afstand aflegde. Ooit begon Porte zijn sportcarrière als zwemmer en triatleet. Ook: The Tasmanian Devil.

Froomie

bij- en koosnaam van de Britse wielrenner Chris Froome (Team Sky). Ondanks zijn uitzonderlijke kwaliteiten staat Froome in de wielerwereld niet bekend als een stilist. De Nederlandse wielrenner Niki Terpstra typeerde Froome ooit eens als volgt: “Hij kan niet in een waaier rijden, hij kan niet van de fiets pissen en hij zit op zijn fiets als mijn postbode.”Ook: Vroom Vroom.

G

bij- en koosnaam van de Welshe wielrenner Geraint Thomas (Team Sky).

Gerva

bijnaam van de Italiaanse wielrenner Luca Paolini (Katusha).

Gladiator

bijnaam van de Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara (Trek). Ook: de Beer van Bern, Berna’s Locomotive, Fäbu, Goliath, Platwalser, Spartacus, de Tgv van Bern, Tony Montana.

Goliath

bijnaam van de Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara (Trek). Ook: de Beer van Bern, Berna’s Locomotive , Fäbu, Gladiator, Platwalser, Spartacus, de Tgv van Bern, Tony Montana.

de Gorilla

bijnaam van de Duitse wielrenner André Greipel (Lotto-Soudal). Ook: Gringo.

Gringo

bijnaam van de Duitse wielrenner André Greipel (Lotto-Soudal). Ook: de Gorilla.

de Haai van Messina

bijnaam van de Italiaanse wielrenner Vincenzo Nibali (Astana). Zo genoemd omdat hij onopvallend meerijdt maar plotseling kan toeslaan en omdat hij in Messina geboren is.

de Harker uit Harkema

allitererende bijnaam van de Nederlandse wielrenner Pieter Weening (Orica GreenEdge).

Hulk

bijnaam van de Slowaakse wielrenner Peter Sagan (Tinkoff -Saxo). Ook: de Kannibaal, Rambo, Terminator, Tourminator.

Huzar

bij- en koosnaam van de Poolse wielrenner Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18).

el Imbatido

(de Onoverwinnelijke), bijnaam van de Spaanse wielrenner Alejandro Valverde (Movistar).

Ivan de Verschrikkelijke

bijnaam van de Italiaanse wielrenner Ivan Basso (Tinkoff -Saxo).

de Kannibaal

bijnaam van de Slowaakse wielrenner Peter Sagan (Tinkoff -Saxo). Zo genoemd vanwege zijn onstuitbare wil om alles te winnen. De Kannibaal was ook een van de bekendste bijnamen van de legendarische Belgische wielrenner Eddy Merckx. Ook: Hulk, Terminator, Tourminator.

Kingtana

bijnaam van de Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana (Movistar). Ook: el Condor, Nairoman, de Witte Adelaar, de Witte Arend.

de Klauteraar

bijnaam van de Colombiaanse wielrenner Sergio Luis Henao (Team Sky).

de Kleerhanger

bijnaam van de Nederlandse wielrenner Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo). Zo genoemd vanwege zijn postuur, waarbij de schouders oneindig ver van de nek verwijderd lijken te zijn.

de Lange van Lommel

allitererende bij- en koosnaam van de Belgische wielrenner Johan Vansummeren (AG2R La Mondiale). Zo genoemd vanwege zijn postuur en omdat hij in Lommel geboren is. Ook: Summie.

de Leeuw van de Berg

bijnaam van de Eritrese wielrenner Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka), die in de Tour de France van 2015 als eerste Afrikaan de bolletjestrui droeg.

Little Cowboy

bijnaam van de Engelse wielrenner Mark Cavendish (Etixx -Quick Step). Zo genoemd vanwege zijn postuur en zijn manier van koersen, waarbij hij niets of niemand ontziet. Ook: Cannonball Cav, Cav, Little Cowboy, de Manx Express, the Manx Missile, Max Missile.

LTD

bij- en koosnaam van de Nederlandse wielrenner Laurens ten Dam (Lotto-Jumbo). Ook: the Cobra Killer en Lau in de combinatie Bau en Lau.

de Lynx

bijnaam van de Spaanse wielrenner Luis Angel Maté (Cofidis).

la Machine

bijnaam van de Franse wielrenner Sylvain Chavanel (IAM). Ook: Mimo, Mimosa.

the Manx Express

bijnaam van de Engelse wielrenner Mark Cavendish (Etixx -Quick Step). Zo genoemd vanwege zijn uitzonderlijke snelheid en omdat hij op het eiland Man geboren is. Het bijvoeglijk naamwoord Manx betekent: ‘van het eiland Man’. Ook: Cannonball Cav, Cav, Little Cowboy, the Manx Missile, Max Missile.

the Manx Missile

allitererende bijnaam van de Engelse wielrenner Mark Cavendish (Etixx -Quick Step). Zo genoemd vanwege zijn uitzonderlijke snelheid en omdat hij op het eiland Man geboren is. Het bijvoeglijk naamwoord Manx betekent: ‘van het eiland Man’. Ook: Cannonball Cav, Cav, Little Cowboy, de Manx Express, Max Missile.

Markieemark

bijnaam van de Australische wielrenner Mark Renshaw (Etixx-Quick Step). Ook: Prince Harry.

Max Missile

allitererende bijnaam van de Engelse wielrenner Mark Cavendish (Etixx -Quick Step). Zo genoemd vanwege zijn uitzonderlijke snelheid. Max Missile is de naam van een geavanceerde raket. Ook: Cannonball Cav, Cav, Little Cowboy, de Manx Express, the Manx Missile.

Mimo

bij- en koosnaam van de Franse wielrenner Sylvain Chavanel (IAM). Ook: la Machine, Mimosa.

Mimosa

bijnaam van de Franse wielrenner Sylvain Chavanel (IAM). Ook: la Machine, Mimo.

Nairoman

bijnaam van de Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana (Movistar). Ook: el Condor, Kingtana, de Witte Adelaar, de Witte Arend.

Nico

bij- en koosnaam van de Ierse wielrenner Nicolas Roche (Team Sky).

de Panter

bijnaam van de Italiaanse wielrenner Daniele Bennati (Tinkoff-Saxo).

der Panzerwagen

bijnaam van de Duitse wielrenner Tony Martin (Etixx-Quick Step). Zo genoemd vanwege het gelijkmatige en onwaarschijnlijke hoge tempo dat hij kan ontwikkelen als tijdritspecialist.

Pikachu

bijnaam van de Franse wielrenner Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), winnaar van de achtste etappe in de Tour de France van 2015 in de etappe van Rennes naar Mûr-de-Bretagne. Pikachu is de naam van een van de bekendste Pokémonfiguurtjes in computergames. Het is een enigszins op een opgeblazen muis of hamster lijkend, geel fantasiedier met lange oren, rode blosjes op de wangen en een staart in de vorm van een bliksemschicht. Fuillermoz wordt zo genoemd omdat hij het vermogen heeft om er op een steile klim als een bliksemschicht vandoor te gaan met splijtende demarrages, zoals hij op 11 juli 2015 bewees.

Pippo

bij- en koosnaam van de Italiaanse wielrenner Filippo Pozzato (Lampre-Merida). Ook: the Shadow.

el Pistolero

(de Revolverheld), bijnaam van de Spaanse wielrenner Alberto Contador (Tinkoff -Saxo). Zo genoemd omdat hij totaal onverwacht en razendsnel kan toeslaan in de bergetappes met flitsende demarrages. Als Contador winnend over de finish komt, maakt hij vaak een gebaar alsof hij zijn wapen trekt en een kogel afvuurt. El Pistolero is ook een van de bijnamen van de Uruguayaanse voetballer Luis Suarez.

de Pitbull

bijnaam van de Amerikaanse wielrenner Andrew Talansky (Cannondale-Garmin).

Platwalser

bijnaam van de Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara (Trek). Ook: de Beer van Bern, Berna’s Locomotive, Fäbu, Gladiator, Goliath, Spartacus, de Tgv van Bern, Tony Montana.

Prince Harry

bijnaam van de Australische wielrenner Mark Renshaw (Etixx-Quick Step). Zo genoemd vanwege de uiterlijke overeenkomst met prins Harry, de jongste zoon van de Britse kroonprins Charles en prinses Diana. Ook: Markieemark.

Purito

(Sigaartje), bij- en koosnaam van de Spaanse wielrenner Joaquim Rodriguez (Katusha). In 2001 reed Rodriquez als neoprof bij de Spaanse ploeg Once. Tijdens een trainingsstage reed hij op een steile berg moeiteloos weg van ploegengenoten als Joseba Beloki en Carlos Sastre, toch erkende klimmers. Rodriquez maakte naar zijn zwoegende ploeggenoten een gebaar alsof hij een sigaartje rookte, daarmee te kennen gevend dat de klim hem geen enkele moeite kostte. Zijn collega’s stelden het gebaar niet erg op prijs en eisten dat hij dan ook echt een sigaar zou oproken. Tot ieders verbazing deed hij dat ook. Op Twitter ook: Rooie/Rode Rikus.

Rambo

bijnaam van de Slowaakse wielrenner Peter Sagan (Tinkoff -Saxo). Ook: Hulk, de Kannibaal, Terminator, Tourminator.

Rigo

bij- en koosnaam van de Colombiaanse wielrenner Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step).

Rooie/Rode Rikus

op Twitter de bijnaam van de Spaanse wielrenner Joaquim Rodriguez (Katusha). Een woordspeling met zijn achternaam. Ook: Purito.

SamSam

bij- en koosnaam van de Spaanse wielrenner Samuel Sanchez (BMC). Ook: Samu.

Samu

bij- en koosnaam van de Spaanse wielrenner Samuel Sanchez (BMC). Ook: SamSam.

de Schorpioen van Beveren

bijnaam van de Belgische wielrenner Thomas De Gendt (Lotto-Soudal). Zo genoemd omdat zijn sterrenbeeld Schorpioen is (De Gendt werd op 6 november 1986 geboren). Gewoner is zijn bijnaam de Schorpioen van Semmerzake. Ook: de Stille van Semmerzake.

de Schorpioen van Semmerzake

bijnaam van de Belgische wielrenner Thomas De Gendt (Lotto-Soudal). Zo genoemd omdat zijn sterrenbeeld Schorpioen is (De Gendt werd op 6 november 1986 geboren). Op zijn kuit draagt hij ook een tattoo van de schorpioen. Minder gangbaar is zijn bijnaam de Schorpioen van Beveren. Ook: de Stille van Semmerzake.

Sergio

bij- en koosnaam van de Belgische wielrenner Serge Pauwels (MTN-Qhubeka).

the Shadow

bijnaam van de Italiaanse wielrenner Filippo Pozzato (Lampre-Merida). Zo genoemd vanwege zijn koerstactiek als volger. De bijnaam werd verzonnen door de Belgische wielrenner Tom Boonen, omdat Pozzato in elke klassieker op zijn wiel reed. Ook: Pippo.

Sibi

bij- en koosnaam van de Duitse wielrenner Marcel Sieberg (Lotto-Saudal).

Simoni

bijnaam van de Duitse wielrenner Simon Geschke (Giant-Alpecin).

Spartacus

bijnaam van de Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara (Trek). Ook: de Beer van Bern, Berna’s Locomotive, Fäbu, Gladiator, Goliath, Platwalser, de Tgv van Bern, Tony Montana.

Sterke Jan

bijnaam van de Belgische wielrenner Jan Bakelants (AG2R La Mondiale). Ook: Bakie.

Sterke Stijn

bij- en erenaam van de Belgische wielrenner Stijn Devolder (Trek). Ook: Briek, Volderke.

de Stille van Semmerzake

bijnaam van de Belgische wielrenner Thomas De Gendt (Lotto-Soudal). Ook: de Schorpioen van Beveren, de Schorpioen van Semmerzake.

de Straaljager

bijnaam van de Nederlandse wielrenner Jos van Emden (Lotto-Jumbo), die in zijn eerste Tour verrassend vijfde werd in de proloog van de Tour de France 2015.

Styby

bij- en koosnaam van de Tsjechische wielrenner Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step).

Summie

bij- en koosnaam van de Belgische wielrenner Johan Vansummeren (AG2R La Mondiale). Ook: de Lange van Lommel.

de Tank

bijnaam van de Nederlandse wielrenner Bram Tankink (Lotto-Jumbo). Ook: The Beast of the East.

the Tasmanian Devil

bijnaam van de Australische wielrenner Richie Porte (Team Sky). Ook: the Fish.

Terminator

bijnaam van de Slowaakse wielrenner Peter Sagan (Tinkoff -Saxo). Ook: Hulk, de Kannibaal, Rambo, Tourminator.

de Tgv van Bern

bijnaam van de Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara (Trek). Zo genoemd vanwege zijn fabelachtige snelheid in tijdritten en omdat hij in Wohlen bei Bern geboren is. Ook: de Beer van Bern, Berna’s Locomotive, Fäbu, Gladiator, Platwalser, Spartacus, Tony Montana.

Titi

bij- en koosnaam van de Franse wielrenner Thomas Voeckler (Etixx -Quick Step). Ook: le Chouchou.

Tony Montana

bijnaam van de Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara (Trek). Zo genoemd vanwege de uiterlijke overeenkomst met Tony Montana, de hoofdpersonage in de film Scarface (1983), een rol die werd vertolkt door de Amerikaanse acteur Al Pacino. Ook: de Beer van Bern, Berna’s Locomotive , Fäbu, Gladiator, Goliath, Platwalser, Spartacus, de Tgv van Bern.

Tourminator

bijnaam van de Slowaakse wielrenner Peter Sagan (Tinkoff -Saxo). Ook: Hulk, de Kannibaal, Rambo, Terminator.

Turbo Durbo

rijmende bijnaam van de Australische wielrenner Luke Durbridge (Orica GeenEdge).

de Vlinder van Maastricht

bijnaam van de Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin (Giant -Alpecin). Ook: Butterfly.

Volderke

bij- en koosnaam van de Belgische wielrenner Stijn Devolder (Trek). Ook: Briek, Sterke Stijn.

Vroom Vroom

allitererende bijnaam van de Britse wielrenner Chris Froome (Team Sky). Zo genoemd vanwege zijn snelheid en een woordspeling met zijn achternaam. Ook gespeld als Vroem Vroem. Ook: Froomie.

Wada

bij- en koosnaam van de Franse wielrenner Warren Barguil (Giant -Alpecin).

de Witte Adelaar

bijnaam van de Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana (Movistar). Hij wordt “Adelaar” genoemd vanwege zijn klimmerskwaliteiten en “wit” omdat hij in de Tour de France van 2013 de witte trui veroverde als leider in het jongerenklassement. Ook: el Condor, Kingtana, Nairoman, de Witte Arend (The White Eagle).

de Witte Arend

bijnaam van de Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana (Movistar). Hij wordt “Arend” genoemd vanwege zijn klimmerskwaliteiten en “wit” omdat hij in de Tour de France van 2013 de witte trui veroverde als leider in het jongerenklassement. Ook: el Condor, Kingtana, Nairoman, de Witte Adelaar.

Yogi

bijnaam van de Engelse wielrenner Ian Stannard (Team Sky). Vernoemd naar het tekenfilmfiguurtje Yogi Bear, omdat hij de reputatie heeft beresterk te zijn.