Categorieën
Jaaroverzicht in nieuwe woorden

Jaaroverzicht 2011 in nieuwe woorden

Elk jaar zetten we een selectie uit onze rubriek Neologisme van de week op een rij, voor elke maand een woord. Een terugblik op 2011 in twaalf nieuwe woorden.

Wij leven in een tijd waarin wij van de ene crisis in de andere rollen en vele gevaren bedreigen ons. Je zult maar net bezig zijn met het invullen van de trappelkaart terwijl taugate in alle hevigheid losbarst. Of als rechtgeaarde tijgermoeder ernaar streven, desnoods met knipooggeweld, dat je zoon het schopt tot scharniermagistraat en je dochter de nieuwe onderkoningin wordt. Maar tussen droom en daad staat een politicus in de weg, op zijn eeuwige herenfiets bepaald geen ambulanceklever, en je met attentiorexia behepte kind zal hoogstens een triobaan kunnen verwerven. En België mag dan eindelijk een vlinderregering hebben na een moeizaam bereikt vlinderakkoord, in Nederland is de straatbijbel nog maar nauwelijks gepubliceerd of er breekt al een sintenschisma uit. Wij zeiden het al: in het jaar 2011 rolden wij van de ene crisis in de andere en vele gevaren bedreigden ons.

Januari – tijgermoeder

Moeder die ernaar streeft dat haar kinderen in alles uitblinken en daarbij geen rekening houdt met de vraag of zij daar gelukkig van worden; streberige moeder die haar kinderen pusht.

Februari – triobaan

Baan binnen een constructie waarbij drie oudere werknemers twee voltijdsbanen delen; twee banen voor drie oudere medewerkers.

Maart – scharniermagistraat

Ervaren parketmagistraat die een onderzoek dat langer dan zes maanden bij een onderzoeksrechter zit, opvraagt en nagaat waar het probleem zit, wat een gunstig effect blijkt te hebben op de doorlooptijd van een dossier.

April – attentiorexia

Verlies van of ernstig gebrek aan aandacht of concentratie veroorzaakt door een overmatige hoeveelheid prikkels, vooral ingegeven door prikkels afkomstig van verschillende media.

Mei – knipooggeweld

Niet-kwaadaardig bedoeld geweld van actievoerders, voornamelijk bedoeld om op min of meer ludieke wijze media-aandacht te krijgen; niet-kwaadaardig bedoeld actiegeweld.

Juni – taugate

Schandaal waarbij taugé en andere kiemgroenten besmet bleken te zijn met de EHEC-bacterie.

Juli – onderkoningin

Vrouw die voor haar beroep vicepresident is van de Raad van State; vicepresidente van de Raad van State.

Augustus – ambulanceklever

Automobilist die dicht achter een ambulance met sirene aan rijdt om zo sneller op te kunnen schieten in het verkeer.

September – trappelkaart

Kaart waarop een aanstaande moeder dagelijks het trappelgedrag van haar baby kan bijhouden, zodat tijdig ingegrepen kan worden als de ongeboren baby onvoldoende beweegt; registratiekaart voor trappelgedrag.

Oktober – vlinderakkoord

Politiek akkoord dat de blauwdruk vormt voor de zesde Belgische staatshervorming en in oktober 2011 bereikt werd tussen de politieke partijen die na de Belgische federale verkiezingen van 13 juni 2010 een regering wilden vormen. Vernoemd naar de vlinderdas van Elio di Rupo.

November – straatbijbel

Versie van de Bijbel die geschreven is in straattaal; Bijbelversie in straattaal, speciaal bestemd voor jongeren.

December – sintenschisma

Schisma tussen twee acteurs die Sinterklaas spelen, veroorzaakt door televisiepersoonlijkheid Paul de Leeuw die in zijn show de acteur die vroeger Sinterklaas speelde, heeft uitgenodigd en hiermee de acteur passeert die de nieuwe Sinterklaas speelt.