Categorieën
Jaaroverzicht in nieuwe woorden

Jaaroverzicht 2014 in nieuwe woorden

Elk jaar zetten we een selectie uit onze rubriek Neologisme van de week op een rij, voor elke maand een woord. Een terugblik op 2014 in twaalf nieuwe woorden.

De kerstcadeautjes waren nog niet uitgepakt of we moesten al hulp inroepen van een Furbyfluisteraar. Tijdens de verkiezingen in maart maakten we massaal stemfies en juli brachten we al feestend door in ons juichpak. In Stoptober begonnen we voorzichtig aan de goede voornemens en al dubsmashend sluiten we het jaar af. Een terugblik op 2014 in nieuwe woorden.

Januari – Furbyfluisteraar

Het jaar is nog maar net begonnen en het eerste nieuwe woord dient zich al aan. Een zelfverklaarde Furbyfluisteraar biedt op Marktplaats aan boosaardige Furby’s weer om te toveren tot vriendelijke wezentjes. Het knuffelbeest was tijdens de kerstperiode een van de populairste cadeaus, maar heel wat exemplaren leken zich bozer dan verwacht te gedragen, aldus de Belgische website HLN.be.

Februari – duo-wc

In Sotsji duiken een paar dagen voor het begin van de Olympische Spelen beelden op van een duo-wc: twee naast elkaar geplaatste wc-potten, zonder scheidingswand ertussen. De foto’s leiden tot grote hilariteit op de sociale media en worden massaal gedeeld.

Maart – stemfie

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland is het officieel toegestaan om foto’s te maken in het stemhok. Dit zorgt in maart voor het ontstaan van de stemfie: een selfie terwijl je stemt of net gestemd hebt. In 2014 verschijnen er veel variaties op het woord selfie. Ze zijn allemaal verzameld in het online woordenboekje de Selfictionary.

April – laagflatie

De inflatie in Nederland ligt voor het eerst sinds tijden weer onder het gemiddelde van de eurozone. Econoom Reza Moghadam noemt de geringe prijsstijging laagflatie, ontleend aan het Engelse lowflation.

Mei – loomen

Uit Amerika waait een nieuwe rage over: armbandjes (of andere figuren) maken van gekleurde elastiekjes. Het woord loomen komt van het Engelse loom dat ‘weven’ betekent. In december 2014 eindigt het woord op de tweede plek in de categorie sport & amusement van de Van Dale Woord van het Jaarverkiezing.

Juni – moestuinsocialisme

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) zegt in het Algemeen Dagblad dat zij het een goed idee vindt als ouderen zelf nadenken over hun zelfredzaamheid, bijvoorbeeld door een moestuin te beginnen. Het woord moestuinsocialisme was vervolgens snel bedacht in de media.

Juli – juichpak

In de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal ontwerpt Roy Donders voor supermarktketen Jumbo een oranjegekleurd trainingspak, het zogenoemde juichpak. Het WK heeft vervolgens nog meer nieuwe woorden opgeleverd zoals persieing, hashflag en bijtincident. Al deze WK-woorden zijn verzameld in het Sambavoetbalwoordenboekje.

Augustus – boterhammentaks

Het nieuwe schooljaar gaat bijna van start en op veel Vlaamse scholen wordt een speciale bijdrage ingevoerd die ouders moeten betalen om hun kind te laten overblijven. De informele naam van deze bijdrage is boterhammentaks. Het woord komt in België op de tweede plaats bij de Van Dale Woord van het Jaarverkiezing 2014.

September – straatintimidatie

‘Hoer’ roepen naar een vrouw op straat is een voorbeeld van straatintimidatie. Er verschijnt een speciale website waar bezoekers een petitie kunnen tekenen. De initiatiefnemers willen onderzoeken of het mogelijk is om intimidatie op straat wettelijk strafbaar te maken.

Oktober – Stoptober

Movember gaat al een tijdje mee. Het is de jaarlijkse actie in november waarbij mannen hun snor laten staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker. Dit jaar wordt er onder de noemer Stoptober een nieuwe actie georganiseerd om mensen te steunen bij het stoppen met roken. In Engeland bestaat de actie al langer.

November – uitstelbaby

Voor het eerst is in België een vrouw in verwachting van een uitstelbaby. De vrouw liet haar eicellen invriezen om niet-medische redenen. De techniek bestond al langer, voornamelijk om kankerpatiënten te helpen die vrezen onvruchtbaar te worden na chemotherapie.

December – dubsmashen

Een nieuwe onlinehype waarbij je een filmpje van jezelf maakt waarin je beroemde uitspraken van films, muziek of andere media playbackt. Actrice Carice van Houten dubsmashte bijvoorbeeld enkele quotes van de voormalige Nederlandse bondscoach Louis van Gaal, waarin hij zijn inmiddels beroemd geworden Engels spreekt.