Categorieën
Nieuw woord van de week

zoöp

Op naar een meerstemmige wereld.

Organisatie die een samenwerkingsverband is tussen zowel menselijke als niet-menselijke levensvormen, waarbij de belangen van de laatste vertegenwoordigd worden door een mens. Zoöp is een verkorting van zoöperatie. Dat is een mixwoord met als hoofdbestanddeel coöperatie ‘samenwerkingsverband’. Het voorvoegsel zoö-, het eerste deel van de blend, komt van het Oudgriekse woord zoion, dat ‘levend wezen’ betekent.

Foto op Wikimedia Commons

In Trouw werd op 22 april aangekondigd: “Vrijdag, op de wereldwijde Earth Day, wordt het instituut voor architectuur, ontwerp en digitale cultuur de eerste officiële zoöp.” Klaas Kuitenbrouwer, onderzoeker bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, legt in een interview uit: “We zien doorgaans een scheiding tussen de mensenwereld en de natuur eromheen. Terwijl er feitelijk één ecosysteem is, waarvan je als organisatie deel uitmaakt.” Een externe functionaris, die ‘Spreker voor de Levenden’ wordt genoemd, neemt daarom zitting aan de bestuurstafel om de stemmen van dieren, planten, schimmels en microben te vertegenwoordigen. Maike van Stiphout gaat als allereerste persoon die functie bekleden. Geen eenvoudige taak. “Om aan een bestuurstafel te zitten namens de dieren en het andere leven, vind ik best ingewikkeld. Want voor wie spreek je? Het ene dier eet het andere op. Belangen kunnen conflicteren.”

De een zijn dood is de ander zijn brood, dat geldt natuurlijk niet alleen voor mensen. Het leven is ingewikkeld, maar er wordt dus aan gewerkt.

Bronnen:

  • Trouw, 22 april 2022
  • Het Nieuwe Instituut, 21 april 2022

Illustraties:


Meer lezen