Categorieën
Uitgelichte term

pronostiek

Kansspel waarbij iemand met een bepaalde inzet kan deelnemen aan de voorspelling van de uitslagen van voetbalwedstrijden.

Het Europees kampioenschap voetbal is in volle gang. Op de website van Sporza, het platform dat alle sportuitzendingen van de Belgische omroep VRT verzorgt, lezen we daarover het volgende bericht: “Een pronostiek onder vrienden of collega’s is altijd gesukkel met Excelbestanden, verfrommelde papiertjes of bierkaartjes. Maar daar hebben we met Sporza iets op gevonden: ‘De Grote Sporza EK-Pronostiek’.” Wat is dat, pronostiek?

Afbeelding: PxHere

In het Algemeen Nederlands Woordenboek wordt pronostiek omschreven als ‘kansspel waarbij iemand met een bepaalde inzet kan deelnemen aan de voorspelling van de uitslagen van voetbalwedstrijden’. Het is een term die vooral in België gebruikt wordt, en vaak ook in voetbalcontext. Het gebruikelijke woord in Nederland voor zo’n voorspelling in spelvorm met meerdere deelnemers is pool.

Meer algemeen betekent pronostiek ‘voorspelling van de uitslagen van sportwedstrijden’ en ook ‘de kunst, de wetenschap van het voorspellen, het stellen van prognoses’. De oorspronkelijke vorm van het woord is dan ook prognostiek, met een g: ‘de kunst van het stellen van prognoses’.


Meer lezen