Categorieën
Woordbaak

Waar komt de naam ‘grenadine’ vandaan?

Rode vruchtensiroop waar we limonade van kunnen maken door er water aan toe te voegen noemen we grenadine. Maar waarom heet het eigenlijk zo?

Grenadine komt uit het Frans. Oorspronkelijk werd er limonadesiroop mee bedoeld die gemaakt werd uit het sap van granaatappels (les grenades in het Frans). Later werd het ook gebruikt voor siroop van andere vruchtenmengsels zoals appel, vlierbes en rozenbottel. Grenadine werd zo de algemene naam voor vruchtensiroop, zoals limonade dat nu is. Ook dat woord namen we over uit het Frans. Het was oorspronkelijk de naam voor een verfrissend drankje op basis van siroop, met als hoofdingrediënt citroen of limoen (limon in het Frans).

Ranja

In Nederland wordt aanmaaklimonade met sinaasappelsmaak soms ook ranja genoemd, al is die term inmiddels wel wat verouderd. Ranja was in eerste instantie een merknaam, gelanceerd in 1920 door de firma C. Polak als naam voor een limonadesiroop op basis van sinaasappel. Het woord oranje of orangeade (‘sinaasappellimonade’ in het Frans) heeft bij het ontstaan van die naam waarschijnlijk een rol gespeeld. De naam ranja werd zo succesvol dat het al snel evolueerde tot soortnaam voor sinaasappellimonade, en daarom ook met een kleine letter geschreven werd.